Sølv og bronse til Sofie R. S. Nielsen
Sofie R. S. Nielsen (28) fra Akershus tok hele to sølv og en bronse i to wushumesterskap i Kina i sommer. Det første i Foshan, Guangdong, og det andre i Xiamen, Fujian.
Sofie er fjerdeårsstudent i wushu og tradisjonell kinesisk sport ved Beijing Sport University (BSU). Hun begynte å trene i Bergen Wushuklubb i 2008 da hun var student ved Universitetet i Bergen, og fikk siden et toårig stipend for å reise til BSU for å trene wushu.
De to årene gikk for fort, så for å fordype sin kunnskap om wushu, valgte hun å begynne på en bachelorgrad ved BSU. Sofie starter nå på sitt sjette år i Kina, og sier selv at hun trives godt, og har også lært seg mandarin fordi all undervisning foregår på kinesisk.
Flere konkurranser
Før sommerferien ble hun bedt av universitetet om å delta i «2016 Xiamen International Wushu Competition».
-Det er en stund siden jeg konkurrerte sist, så jeg tenkte at dette ville være en god mulighet til å få litt mer konkurranseerfaring, siden jeg har hatt mye fokus på det akademiske aspektet av wushu de siste årene, sier hun, og takket også ja til å delta i enda en konkurranse, «The sixth world games of Taiji and Health 2016» i Guangdong.
Mye wushuhistorie
Mellom konkurransene fikk hun seg også en tur til Shanxi for å delta i åpningsseremonien til «The fifth «qihang» International Xingyiquan Exchange Competition». Xingyi er en av stilartene hun trener mye, men hun valgte å ikke delta i konkurransen på grunn av det tette programmet i sommer.
Foshan i Guangdong-provinsen har vært en viktig by i wushuhistorien. Mestere som Huang Feihong, Ip man og Bruce Lee har alle forbindelser til byen, og det er et stort museum dedikert til dem.
Bronsemedalje
I «The sixth world games of Taiji and Health 2016» første helgen i august, deltok Sofie i kategorien Taijishan (vifte), og endte opp med en bronsemedalje for innsatsen.
-Siden det var lenge siden jeg har konkurrert, så var jeg veldig fornøyd med resultatet. Det var også spennende å få se fødebyen til Huang Feihong, som jeg har sett filmer om. Det var også veldig interessant å delta på seminaret om taiji der det var fem taijimestere som instruerte i sine spesialiteter, forteller Sofie.
Åpningsseremoni
Kun en drøy uke etter Guangdong, gikk turen videre til Shanxi og «The fifth «qihang» International Xingyiquan Exchange Competition».
-Jeg er veldig interessert i Xingyi, så det var utrolig gøy å få reise til et mesterskap dedikert kun til den stilarten. Det var synd at jeg ikke kunne delta, men jeg var nødt til å hente meg inn igjen før Xiamen. Enda morsommere var det å komme til åpningsseremonien og se hvordan de hadde stavet Norway.
Så var det bare hjem til Beijing for å snu og reise videre til Xiamen og 2016 Xiamen International Wushu Competition. De var åtte studenter fra BSU som reiste ned for å konkurrere, samt opptre i åpningsseremonien.
Tre stilarter
I Xiamen deltok Sofie i hele tre stilarter, Chaquan, Xingyiquan og Tiaijishan, og to av stilartene hadde blitt plassert i samme klasse, der Sofie var satt opp som både nummer 5 og nummer 9 på matten.
-Jeg ble litt satt ut da jeg så at jeg hadde både startnummer 5 og 9 i kategorien C-gruppe kvinnelig tradisjonell håndform. Spesielt da jeg har et klesskifte mellom de to formene. Heldigvis fikk jeg, etter mye om og men, ordnet det slik at jeg ble den første og den siste på matten, altså nummer 1 og nummer 13, sier hun.
-Den første formen ut, chaquan, var preget av mange feil og stress, jeg glemte til og med deler av den i begynnelsen! Så den gikk ikke så bra. Men jeg tok meg opp igjen i Xingyi-formen og fikk en sølvmedalje der, forteller Sofie.
Samme kveld som de to andre formene var det tid for den siste av de tre taoluene, Taijishan.
-Jeg følte at det gikk greit nok, hadde kanskje hatt godt av litt mer hvile imellom formene, men sånn kan det gå. Jeg var fremdeles fornøyd med innsatsen, men har fortsatt mye å bli bedre i, sier 28-åringen.
Da hun ble spurt om det viktigste hun har lært denne sommeren, så svarte hun at hun virkelig har lært seg selv å kjenne med tanke på stresshåndtering.
-Jeg har en tendens til å sette meg fast i mitt eget hode rett før konkurranser, og denne gangen førte det til at jeg faktisk glemte begynnelsen av taoluen (chaquan), noe som igjen hadde innvirkning på resten av formen videre. De andre formene gikk mye bedre når jeg fikk bedre kontroll over tankegangen, sier Sofie.
Kampsportforbundet er kjempefornøyd
Sportssjef Dag Jacobsen i Norges Kampsportforbund er kjempefornøyd med innsatsen til Sofie. Det at Norge presterer i Wushu som er en av verdens største kampsporter er en kjempeprestasjon. I våres deltok Norges i Europamesterskapet i Wushu i Russland og vant 3 gull, 2 sølv og 3 bronsemedaljer. Det at norske utøvere presterer internasjonalt betyr mye for miljøet hjemme i Norge, sier Jacobsen.
Det neste store internasjoale mesterskapet hvor Norge skal delta erTaiji VM som arrangeres i Polen i oktober.
Tekst Hanne Kullerud Nielsen